”Jag svävade mellan liv och död”

KRISTIANSTAD. Emma Pettersson var 19 år när hon misshandlades så svårt att hon slutade andas. Då fick hon en nära döden-upplevelse.
– Det kändes som om jag var på ett annat ställe under enormt lång tid, säger hon.

 

A

ftonbladet har tidigare berättat om Emma Pettersson, som blev mycket svårt misshandlad av sin ex-pojkvän 2009. Han lämnade henne att dö på ett fält, men genom en rad tursamma omständigheter hann polisen hitta henne, nätt och jämnt vid liv. Bland annat hade han tagit stryptag och sparkat henne i huvudet.

Vi ses hemma hos Emma och hennes föräldrar. Efter sju år har hon nu återhämtat sig bra. Hennes närminne är sämre efter allt våld.
Men stunden i gräset, ensam och sönderslagen, den minns hon.
– Jag var vaken och visste på något sätt att jag låg där. Jag hade inte ont, men jag vet knappt om jag var vid medvetande eller inte. Det var som om jag var borta flera timmar i en annan värld, någonstans mellan liv och död. Känslan var ett behagligt lugn och trygghet från allt svårt.

Emma berättar med övertygelse om något som kan låta både osannolikt och lite skrämmande. Hon är väl medveten om att hennes historia är märklig, men det här är vad hon minns:
– Jag träffade en varelse som jag var kände var Gud. Jag minns att jag frågade ”Är du Gud?”. Det var som ett väldigt starkt ljus där. Jag fick ett val om jag ville leva vidare eller dö. Och jag fick veta att om jag ville stanna i livet skulle det bli en kamp.

Emma beskriver att hon såg många olika bilder framför sig, särskilt av människor hon älskar. Som familjen, vänner och andra hon känner i livet.
– Jag såg dem hur tydligt som helst, det var personer som ligger mig nära om hjärtat. Samtidigt var det så skönt avslappnat på det där stället att jag nästan ville stanna kvar. Där och då tänkte jag väldigt starkt att jag ville minnas allt där, den världen, för alltid.

Har du varit troende i ditt liv?
– Till viss del, men inte så att det haft någon betydelse i mitt liv. Jag har mer funderat på lite olika religioner. Efter händelsen tänker jag att det finns en gudskraft som kan finnas överallt och i hur många skepnader som helst.
– Men min uppfattning är att den kraften vill att vi ska ta hand om oss själva, att den ger oss makt att göra det.
Hur har den här upplevelsen påverkat dig?
– Den har gett mig en enorm trygghet. En stabil grund. Det är också delvis den händelsen som fått mig att kämpa vidare tillbaka till livet under de här åren. Jag har alltid velat ha bevis för att det ska finnas någon högre makt, och nu känns det som om jag fått det.

Cecilia Gustavsson

Ny forskning om nära
döden-upplevelser

Inte bara ljussken och frid – det finns många fler olika sorters nära döden-upplevelser än man tidigare trott.
Det visar den största studien som gjorts.

Nära döden-upplevelser, NDU, är ett kontroversiellt ämne. Har de människor som minns sådant som ljussken och gudsgestalter fantiserat, varit drogade, drömt eller erfarit något extraordinärt rent medicinskt?
Allt fler vetenskapliga studier görs. Kanske kan forskning i framtiden visa vad nära döden-upplevelser verkligen är, och därmed ge en vink om vad vi kan vänta oss efter livet.

2014 presenterades den största studien hittills i ämnet, finansierad av universitetet i Southhampton, England.
Den är gjord på 2 060 patienter med hjärtstillestånd från 15 olika sjukhus i USA och Europa. 39 procent av dem som överlevt hjärtstopp och var friska nog att intervjuas efteråt sa sig ha upplevt en känsla av medvetande.
– Det som människor är med om under ett hjärtstillestånd ger oss ett unikt fönster för att förstå vad vi ska vara med om när vi dör, säger Dr Sam Parnia, professorn som lett studien.

Resultatet visade bland annat:
• Det finns många fler teman i NDU än vad som framkommit tidigare, till exempel mer skräck och plågsamheter.
• I vissa fall kan det som patienten säger sig ha upplevt verkligen stämma med det som utspelat sig under hjärtstoppet. Som en man som kunde berätta om det som hänt i rummet medan hans hjärta stod stilla.
• Fler än vad vi tror kan ha haft nära döden-upplevelser, men kan inte minnas dem efteråt på grund av hjärnskador eller lugnande medicin. Det märktes på intervjupersoner som känt sig medvetna, men inte kunde beskriva exakta händelser.
– Döden är inte ett specifikt ögonblick, utan en process som börjar med att hjärtat slutar slå, säger Dr Sam Parnia.

Fakta
Vanliga upplevelser under en nära döden upplevelse, NDU
• Ut-ur-kroppen-upplevelse
• Känsla av frid, frihet från smärta
• Ljusfenomen
• Återblick på livet
• Att befinna sig i en annan värld
• Att möta andra varelser
• Hörbara ljud eller röster
• Tiden känns som att den går extremt långsamt eller fort

Källor: Universitet i Southhampton, Allt om vetenskap, www.ndusajten.n.nu

När hjärtat stannar tar det bara några sekunder innan syrehalten i hjärnan sjunker, och funktionen börjar avta. Det är om någon lyckas återuppliva patienten efter ett hjärtstopp som det kan uppstå en nära döden-upplevelse.
Men förändras de som säger sig ha haft en NDU? Det undersökte en svensk studie. Enligt den blev de här personerna mindre rädda för döden, fick en mer fri och positiv inställning till livet och ett större intresse för livets mening. Intervjuerna gjordes av två studenter vid Uppsala universitet.

Sam Parnia och hans kollegor som gjort den stora AWARE-studien (Awareness during resurrection, på svenska medvetande under återupplivning) menar att mycket mer forskning på NDU behövs.
Förmodligen kommer antalet människor som haft nära döden-upplevelser att öka. Det beror på att intensivvården förbättras och att allt fler lär sig hjärt- och lungräddning – därmed kan fler återupplivas från hjärtstillestånd och beskriva om de känt sig medvetna.